Με πολύ ανοιχτό και διαυγές χρώμα, το μέλι ακακίας παρουσιάζει ένα λεπτό άρωμα, με ανθικές και φρουτώδεις νότες, και μια πολύ γλυκιά γεύση. Η εκλεπτυσμένη και ευχάριστη γεύση του είναι ιδανική για να γλυκάνει το τσάι ή τα κοκτέιλ. Αυτό το μέλι είναι υγρό, καθώς είναι πλούσιο σε φρουκτόζη, γεγονός που καθιστά την κρυστάλλωσή του πολύ αργή.
Μέλι από σίκαλη.
Η μυρωδιά του είναι χαρακτηριστική, ισχυρή, και η γεύση του έντονη.
Με τα αρώματά του που είναι ταυτόχρονα πολύπλοκα και απαλά, το μέλι από σίκαλη μπορεί να καταναλωθεί όπως είναι, για να γλυκάνει μια έγχυση ή ένα τσάι, να αλειφθεί στο πρωινό, στο απογευματινό σνακ ή να ενσωματωθεί στην κουζίνα σε γλυκά ή αλμυρά πιάτα.
Το μέλι από σίκαλη είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε σίδηρο. Βοηθά στην καταπολέμηση της αναιμίας, που είναι συχνή στις νέες γυναίκες και τα παιδιά σε ανάπτυξη (προσοχή, ποτέ μέλι πριν από τον 1ο χρόνο). Μπορεί επίσης να βοηθήσει τις νέες μαμάδες να αναρρώσουν μετά από έναν τοκετό.
Πλούσιο σε μέταλλα, είναι επίσης αποτελεσματικό για να βοηθήσει στην επαναμεταλλοποίηση των οστών, για άτομα που πάσχουν από οστεοπόρωση.
Το μέλι από σίκαλη θα περιείχε ακόμη περισσότερες ευεργετικές ιδιότητες από το μέλι manuka, που είναι πολύ δημοφιλές για τα οφέλη του στην υγεία αλλά εξαιρετικά ακριβό και κυρίως, όχι πραγματικά τοπικό.